Akoestische isolatie

Akoestisch spuitwerk – algemene informatie

24 juni 2019

Akoestische pleister: wat is het en hoe werkt het?

Om een fijne akoestiek te creëren in een grote ruimte, is de akoestische pleister ideaal. Met deze pleister, ook wel akoestisch spuitwerk genoemd, voorkomt u nagalm en bevordert u daardoor de verstaanbaarheid. Er worden bij deze techniek één of meer lagen aangebracht op het plafond of de muren. Deze lagen absorberen geluid. Het aangebrachte spuitwerk kan vervolgens worden afgevlakt (afgespaand), waardoor de pleister egaler wordt.

Akoestisch spuitwerk draagt door de verbeterde akoestiek en mooie aanblik bij, aan de algehele sfeer van een ruimte.

Cubispray: akoestische pleister

Zo’n akoestische laag aanbrengen kunt u bijvoorbeeld doen met de Cubispray-productlijn van Akuson. Met deze producten zorgt u op een simpele manier voor een prettige akoestiek. De akoestiek is immers een belangrijk onderdeel van uw ervaring van een ruimte.

Wat draagt er bij aan de sfeer in een ruimte?

In het dagelijks leven worden we allemaal bewust en onbewust beïnvloed door elementen uit onze directe omgeving. Of het nu gaat om wonen of werken, ons welbevinden en de effectiviteit van ons handelen is mede afhankelijk van een tal van factoren die we niet altijd onder controle hebben: de omgevingstemperatuur bijvoorbeeld, daglicht en kunstlicht, de drukte in de ruimte om ons heen, de algehele atmosfeer en ook de geluiden. Zowel bewust als onbewust spelen deze factoren een rol in onze levens en onze gemoedstoestand.

Geluidshinder

Klimaatcontrole behoort tot de omgevingsfactoren waaraan vaak de nodige aandacht wordt besteed. Geluidshinder is echter vaak een ondergeschoven kindje. Daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats kan het niveau van de geluidshinder van moment tot moment variëren. Het is dan ook moeilijk meetbaar. Mensen zijn zich niet altijd bewust van de invloed die deze hinder heeft op hun welbevinden, en het is ook persoonsafhankelijk: de een is er gevoeliger voor dan de ander. Voor iedereen kan geluidshinder echter tot negatieve consequenties leiden. Geluid is een belangrijk element van uw omgeving.

De consequenties van geluidshinder

Het geluid in een ruimte is iets om rekening mee te houden, want het kan leiden tot verminderde concentratie, hoofdpijn en vermoeidheid. Luide, galmende ruimtes zorgen vaak voor een rommelige, onaangename sfeer waarin mensen elkaar niet goed kunnen verstaan. Tijdens vergaderingen of zelfs in een privégesprek kunnen belangrijke opmerkingen verloren gaan, of niet verder worden opgepikt. En hoeveel mensen zullen tijdens een belangrijke zakelijke bespreking vragen: kunt u dat nog eens herhalen? Dit zijn een aantal van de negatieve gevolgen van een ruimte met een slechte geluidsisolatie.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat onze gezondheid mede afhankelijk is van de eigenschappen van geluid, zoals intensiteit, frequentie (toonhoogte) en duur. Het ontbreken van ongewenst geluid heeft mogelijk juist een positief effect op de gezondheid, omdat een belangrijke oorzaak van stress wordt weggenomen. Het hebben van goed geluid in een ruimte is dus zeker belangrijk. Het is fijn om een korte nagalmtijd en een goede geluidsabsorptie te hebben, zodat u geen last krijgt van de akoestiek.

De oplossing

Het is dan ook zorgelijk dat in veel ruimtes, zoals woonhuizen en utiliteitsgebouwen, een slechte akoestiek heerst. Hier is een oplossing voor: met akoestisch spuitwerk voorkomt u dat geluiden onaangenaam klinken en krijgt u een goede isolering. Het gaat hier zowel om geluidsisolatie van plafonds als van muren. Wij bespuiten alle soorten oppervlakken.

Hierdoor heeft u geen last meer van nagalm en slecht geluid. Het spuitwerk stopt het gegalm en creëert een aangename sfeer waarin het geluid fijn klinkt.

Hoe werkt het?

De akoestische pleister is geluidsabsorberend, wat betekent dat het de akoestiek binnen een ruimte verbetert. Dit soort product is er dus niet om geluidsoverlast vanaf buiten of vanaf binnen tegen te houden, maar om de kwaliteit van het geluid te maximaliseren. Verschillende factoren dragen bij aan de akoestiek in een enkele kamer of een heel gebouw, waaronder bijvoorbeeld de grootte en de soort objecten die er in de kamer staan. Eén van de meest effectieve manieren om de akoestiek te verbeteren, is met de akoestische pleister. Om de gehele sfeer van de ruimte te bevorderen, is de pleister in verschillende kleuren beschikbaar. Zo zorgt u ervoor dat het geïsoleerde plafond én de bewerkte muren goed passen bij de rest van uw interieur.

Hoe regelt u dit?

Firma Akuson, een handelsnaam van Sosnowski Acoustical Finishing, heeft een eigen productlijn op de markt gebracht onder de naam Cubispray®.

Deze productlijn bevat zeven verschillende pleisters, die allemaal op hun eigen manier de akoestiek verbeteren. Om uw ruimte te isoleren, kunt u op onze website kijken naar alle producten die er beschikbaar zijn. Hier vindt u meer informatie over het bedrijf, de producten en het aanbrengen hiervan. Heeft u een ruimte waarin de akoestiek niet al te aangenaam is en wilt u deze akoestiek graag verbeteren? Dan bent u bij Akuson aan het juiste adres. Op de website leest u meer over de mogelijkheden omtrent akoestisch spuitwerk.

Meer weten?

Om meer te weten te komen over Akuson of de Cubispray-producten, kunt u makkelijk contact met ons opnemen. Bovendien kunt u uw telefoonnummer achterlaten en doorgaans binnen 28 seconden gratis teruggebeld worden door een adviseur. Zo krijgt u meteen alle informatie die u nodig heeft en antwoorden op al uw vragen.

Persoonlijk contact is de beste manier om erachter te komen of het aanbrengen van een Cubispray-product, de beste optie voor u en uw ruimte is.

Hoe het werkt? Op de website ziet u rechts onderin in beeld een groen telefoontje. U klikt hierop en laat vervolgens uw telefoonnummer achter en een terugbelverzoek voor het door het door u gewenste tijdstip. Als u liever per mail, sms of WhatsApp communiceert, kunt u ook een bericht achterlaten met uw vraag en hierbij aangeven op wat voor manier we contact met u mogen opnemen.

Share This